Il wil graag nadenken over mijn eigen levenseinde

'Afscheid nemen van je leven moet je achterwaarts kijkend doen', zei filosoof Renée Gude op het einde van zijn leven. Hij bedoelde daarmee dat de blik op wie achterblijft even belangrijk is als die op jouw eigen einde.  Hoe kan je zorgen voor jezelf en je omgeving op zo'n intens moment? Wij helpen je graag op weg!

Voorafgaande zorgplanning/ Laatste wensen

Orgaandonatie, wilsverklaringen, euthanasie, patiëntenrechten, ... Hoe zitten die regelingen precies in elkaar en hoe stel je alles correct op papier? Wees welkom voor een gesprek waarin we alle opties overlopen en jouw vragen beantwoorden.   Ruimer je zaakjes op orde stellen? Eens op een rijtje zetten welke abonnementen je hebt, wat je wenst voor je huisdieren of hoe je mailbox moet behandeld worden? Kom langs voor onze gratis invulbrochure 'Laatste Wensen' of bekijk ze digitaal.

Levensportret

Wat is de rode draad doorheen jouw leven? Wat waren de keerpunten? Wat was/is voor jou belangrijk? Hoe kijk je terug en wat wil je nog meegeven? Het kan deugd doen om de balans eens op te maken. We gaan in gesprek en tekenen samen een persoonlijk 'levensportret' op. Jouw essentie op papier. Een verhaal om te koesteren, om zelf kracht uit te putten en/of om door te geven...  

Boeken/ Educatieve materialen

Soms kan een boek je beste vriend zijn. Je klankbord. Je blikopener. Je spiegel.  Soms kan het ook gewoon een heldere bron van informatie zijn. Een plek waar alles mooi op een rijtje staat.  Of zoek jij hulpmiddelen om in gesprek te gaan met je omgeving? Of iets om kinderen te ondersteunen?  Kom grasduinen in onze bibliotheek vol boeken, spelletjes, films, enz. Er is een zeer uitgebreid aanbod rond levenseinde te vinden.      

Uitvaartritueel

Voel je je aangesproken door het vrijzinnig humanisme en onze manier om de wereld te bekijken? Voor ons is elke mens uniek en elk levensverhaal, elk zingevingskader dus ook. Onze rituelen zijn persoonlijk en op maat. Ze vertrekken vanuit wat jij zelf belangrijk vindt. Vind jij het prettig om al één en ander voor te bereiden omtrent de inhoud van je uitvaartceremonie? Van een brainstorm tot het uitschrijven van teksten, van klassiek tot 'out of the box' - wij staan voor je klaar!

Gesprekken

Nadenken over je levenseinde is confronterend. Het kan ook erg overweldigend zijn vanwege alle emoties of omdat je niet weet waar te beginnen. Of je zit misschien erg met je omgeving in?   Wat je zorgen ook zijn, bij ons vinden ze een veilig plek. We beluisteren wat je bezig houdt en zoeken samen naar helderheid en betekenisgeving. 

Woorden van Troost

Toen corona uitbrak maakte de wereld een digitale sprong. Wij ook. Op 'Woorden van Troost' proberen we allerlei informatie en inspiratie samen te brengen rond het levenseinde. Van kijktips tot longreads, neem een duik in onze website en pik eruit wat jou aanspreekt.